TÜRKİYE - AFRİKA III. EKONOMİ VE İŞ FORUMU 2021
41 ülkeden 250 kişilik resmi heyetin katılacağı Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun 3'üncüsü, İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifi ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un ev sahipliğini yapacağı forum, İstanbul'da başladı.
AFRİKA ÜLKELERİNDEN TÜRK İŞ İNSANLARINA YATIRIM ÇAĞRISI
Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında iş birliklerini geliştirmek ve ekonomik fırsatları değerlendirmek amacıyla 2016 yılından beri 2 senede bir T.C. Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, Afrika Birliği'nin iş birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'in organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun üçüncüsü bu yıl 21-22 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
İki gün boyunca sürecek forumun ilk gününde T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanı (Dönem Başkanı) Jean Lucien Bussa Tongba ve Afrika Birliği Komisyonu (AfB) Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Sanayi ve Madencilik Komiseri Albert Muchanga'nın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi ve ortak bildiri yayınlandı.
Basın toplantısının ardından gün boyunca Afrika'da ticaret ve yatırım fırsatlarının ele alındığı üç panel ve G2B ile B2B görüşmeler gerçekleştirildi. DEİK/Türkiye-Ruanda İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı "AfCFTA ve Yeni Pazar Fırsatları" paneli, Güney Sudan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı James Wani Igga, Tanzanya Sanayi ve Ticaret Bakanı Kitila Mkumbo, ECOWAS Komisyonu Başkanı Jean-Claude Kassi Brou ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak'ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Türkiye-Afrika III. Ekonomi ve İş Forumu'nun kapanışında konuşan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Afrika'da kapısı çalınmadık dost, yarası sarılmadık gönül, iş birliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz, bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, katılımcı ülkeler arasında 250 kişilik resmi heyetin yanı sıra Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, 28 bakan, 7 bakan yardımcısı, Afrika Birliği Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Sanayi ve Madencilik Komisyoneri, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECCAS), Doğu Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (EAC), Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) ile Türkiye'den ve Afrika ülkelerinden 3 bine yakın iş insanının bulunduğunu vurguladı.
Etkinliğin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye-Afrika Kadın Liderlik Diyaloğu Paneli gerçekleştirildi.
Panelde konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, bu oturumu düzenlemekteki amaçlarının "Afrikalı kadın girişimciler ile Afrika'da iş yapan Türk kadın girişimciler arasında deneyim paylaşımı sağlamak, iş dünyasında kadınların daha fazla yer alması için çözümler üretmek ve iş birliklerini artırmak" olduğunu söyledi.
Türkiye olarak Afrika gündemlerinin yoğun olduğunu kaydeden Olpak, geçen ay önce Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'yi, sonrasında da Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed'i Trükiye'de ağırladıklarını anımsattı.
Forum boyunca, Misafirlerimizi ağırlamaktan ve yiyecek içecek hizmetlerini en iyi şekilde sunmaktan mutluluk duyduk.